logo

LUNI – VINERI: 09:00 – 17:00
SÂMBĂTĂ: 10:00 – 13:00

Servicii şi comerţ

Fonduri guvernamentale pentru echipamente – Servicii şi Comerţ

300.000 Lei Prin Programul de Finanțare Servicii și Comerț. Programul poate fi accesat de societățile comerciale din România, inclusiv cele din București și Ilfov.

În dată de 29.03.2022 Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului Pentru Programul Servicii și Comerț 2022. Programul se va lansa în luna Iunie / Iulie 2022! Finanțarea Nerambursabilă este de 300.000 Lei, peste care se adaugă aportul de minim 20% (recomandat 25%)!

Investiţii eligibile

1. Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și echipamentele pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, autoturismele 100% electrice.

2. Achiziționarea de spații de lucru, spații de comerț sau servicii și spații de depozitare. Valoarea activului ce urmează a fi achiziționat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepția spațiilor mobile de lucru/ producție / depozitare. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinație locativă atât la momentul achiziției cât și pe toată durata de implementare a programului. Pentru spații mobile de lucru / comerț / servicii / depozitare nu este necesar raport ANEVAR.

3. Mijloace de transport: autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G. Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri. Pentru activitățile eligibile în cadrul programului, autoturismele sunt eligibile în valoare eligibilă de maxim 50000 lei, exceptând autoturismele 100% electrice și maxim 1 autoturism / beneficiar.

4. Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și material.

5. Salariile, utilitățile (energie electrică, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de depozitare sau spații pentru prestări servicii și comerț – în limita a 5.000 Lei dacă se va crea un singur loc de muncă și în limita a 10.000 lei dacă se vor crea două locuri noi de muncă, după aprobarea proiectului.

6. Pachet digital (voucher de digitalizare) care să conțină minim site de prezentare a activității sau magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, pentru operatorii economici care nu dețin alt site și care trebuie să fie funcțional la dată depunerii cererii de eliberare a ajutorului de minimis și pe toată perioada de monitorizare, cheltuieli de promovare a site-ului/magazinului on-line, un soft necesar desfășurării activității și semnătură electronică. Opțional și suplimentar, pachetul digital poate conține și echipamente IT tehnică de calcul tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuiala obligatorie în cadrul programului și este în valoare eligibilă de maxim  25000 lei. Cheltuiala cu semnătură electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanţare.

7. Două plăcute informative obligatorii “Finanțat prin programul de comerț și servicii de către Guvernul României” în valoare de maxim 500 de lei.

8. Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului. Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe baza de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare de după momentul semnării acordului de finanțare, pentru perioada de implementare.

consult now

Eligibilitate Servicii şi Comerţ 2022

Pot accesa programul de finanţare nerambursabilă Servicii şi Comerţ societăţile comerciale care:

1. Au fost înființate până la dată de 31.12.2019.

2. Nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării administrative și de eligibilitate; solicitanții care au datorii eșalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa programul.

3. Nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității.

4. Au până la 249 de angajați, realizează o cifra de afaceri anuală netă de pâna la 50 milioane euro sau dețin active totale de pâna la 43 milioane euro.

5. Au capital social integral privat.

6. Sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului și își desfășoară activitatea pe teritoriul României.

7. Au codul CAEN pentru care solicită finanțare autorizat și eligibil la momentul înscrierii online.

8. Crează cel puțîn un loc de muncă cu normă întreagă pe perioada nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului.

9. Beneficiarii sunt obligați pentru o perioada de minimum 3 ani incepând cu anul următor semnării acordului de finanțare, să mențînă investiția pentru care primesc AFN în cadrul Programului, să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziționate în cadrul programului, să păstreze numărul efectiv al locurilor de muncă existente la dată înscrierii online aferente salariaților angajați pe durata nedeterminată, indiferent de normă de muncă, și numărul locurilor de muncă create prin program conform numărului și tipului (absolvent după anul 2019/persoană cu dizabilități/persoană defavorizată/refugiat din Ucraina. 

10.Asociații sau acţionarii care dețin mai multe societăți nu pot aplica în cadrul prezentului program decât cu o singură societate.

Aspecte importante Servicii şi Comerţ

1. Nu pot accesa programul Servicii și Comerț 2022 firmele în cadrul cărora  acționarii sau asociații au/au avut calitatea de asociat sau acționar în altă întreprindere beneficiară de ajutor financiar nerambursabil în cadrul edițiilor Start-up Nation, sau în cadrul măsurii “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130/2020 (ajutoare COVID-19), sau în schemă  HoReCa (OUG 224/2020).

2. TVA-ul este neeligibil dacă solicitantul programului Servicii și Comerț 2022, este plătitor de TVA.

3. Echipamentele și bunurile achiziționate prin Programul Servicii și Comerț 2022 trebuie să fie noi.

4. Ambalajul, transportul, punerea în funcțiune, instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor NU reprezintă cheltuieli eligibile în cadrul programului Servicii și Comerț 2022.

5. Perioada de implementare este de 12 luni de la momentul semnării contractului de finanțare și este urmată de 3 ani de monitorizare în care beneficiarul trebuie să păstreze bunurile achiziționate, numărul de angajați și activitatea pentru care a solicitat finanțare. În caz contrar, finanțarea va fi recuperată în totalitate. IMM-urile pot beneficia de această finanțare nerambursabilă o singură dată în  perioada 2022 – 2027.

6. Beneficiarii programului Servicii și Comerț 2022, pot schimbă locația implementării proiectului numai cu notificarea Autorității Contractante. Decontarea se va face într-o singură tranșă conform mecanismului decontării cererilor de rambursare pentru care s-a făcut dovadă achitării integrale a cheltuielilor eligibile.

7. Ajutorul acordat trebuie să respecte regulă ajutoarelor de minimis și nu poate depăși plafonul de 200.000 euro pentru ultimele 3 exerciții financiare.

noi te ajutăm!

solicită o consultanţă gratuită cu reprezentantul consultNOW din judeţul tău!