microindustrializare
- Acasă
- oportunităţi
- microindustrializare
Accesează programul Microindustrializare 2022! Finanţare Nerambursabilă 500.000 Lei
Ghid Lansat în consultare publică în dată de 29.03.2022. Lansare program Iunie 2022!
Investiţii eligibile
Prin intermediul programului Microindustrializare – Fabricat În Romania 2022, se pot achiziţiona:
1. Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care se solicită finanțare, autoturismele 100% electrice, precum și deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor, pentru cazul în care invenția conduce la modernizarea fluxului tehnologic al activității de producție pentru care solicită finanțare. Nu sunt asimilate echipamentelor tehnologice mijloacele de transport sau subansamble pentru aceste mijloace de transport, cu excepția autoturismelor 100% electrice.
2. Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații de depozitare. Valoarea activului ce urmează a fi achiziționat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări a unui expert evaluator ANEVAR, cu excepția spațiilor mobile de lucru/ producție / depozitare. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinație locativă atât la momentul achiziției cât și pe toată durata de implementare a programului.
3. Pentru spații mobile de lucru / producție / depozitare nu este necesar raport ANEVAR.
4. Mijloace de transport: autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările și completările ulterioare. Autoturismele 100% electrice vor fi asimilate echipamentelor. Nu se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri. Pentru activitățile eligibile în cadrul programului, autoturismele sunt eligibile în valoare eligibilă de maxim 50000 lei, exceptând autoturismele 100% electrice și maxim 1 autoturism / beneficiar.
5. Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale.
6. Salariile, utilitățile (energie electrică, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț.
7. Pentru aplicanţii care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 5.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urmă verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste angajarea a minim 1 loc de muncă.
8. Pentru aplicanţii care își asumă crearea și menținerea a minim două locuri de muncă prin intermediul programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 10.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urmă verificării cererii de finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste angajarea a minim 2 locuri de muncă;
9. Pachet digital (voucher de digitalizare) care să conți
nă minim site de prezentare a activității sau magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, pentru operatorii economici care nu dețin alt site și care trebuie să fie funcțional la dată depunerii cererii de eliberare a ajutorului de minimis și pe toată perioada de monitorizare, cheltuieli de promovare a site-ului/magazinului on-line, un soft necesar desfășurării activității și semnătură electronică. Opțional și suplimentar, pachetul digital poate conține și echipamente IT tehnică de calcul tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuiala obligatorie în cadrul programului și este în valoare eligibilă de maxim 25000. Cheltuiala cu semnătură electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
10. Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului program și/sau pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maxim 8000 lei, decontabilă în cererea de rambursare; această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea acordului de finanțare. Furnizorii de servicii de consultanță eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizații furnizoare de consultanță care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au că activitate autorizată a fi desfășurată una dintre activitățile incluse în cod CAEN clasa 70. Societățile, asociații/acţionarii societăților care furnizează servicii de consultanță în cadrul programului nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul programului.
11. Două plăcute informative obligatorii “Finanțat prin programul de Microindustrializare -Fabricat în România de către Guvernul României” în valoare de maxim 500 de lei care vor fi plasate astfel:
- una în interiorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepție, secretariat, loc de așteptare etc);
- una în exteriorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienți, pe lângă spațiul unde se desfășoară activitatea (fațada stradală, intrare în clădire etc); modelul și formatul plăcuțelor informative vor fi afișate pe site-ul ministerului și al AIMMAIPE.
12. Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate în cadrul programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.Decontarea acestor cheltuieli se face numai pe baza de cerere de rambursare pentru valoarea cheltuielilor financiare de după momentul semnării acordului de finanțare, pentru perioada de implementare.
13. Fiecare cheltuială efectuată trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/subactivităţilor care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN, autorizat la momentul înscrierii, pentru care se solicită finanțare, așa cum sunt detaliate activitățile codului CAEN în “Clasificarea activităților din economia națională – CAEN Rev 2”, cu excepția sumei forfetare. Orice activitate economică neactualizată CAEN Rev 2 va fi respinsă la finanțare. Cheltuielile privind avize sau alte taxe (TVA, timbru verde și accize energie electrică), ambalajul, transportul, punerea în funcțiune, instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/ utilajelor/ programelor software achiziționate, nu sunt eligibile.

Domenii de Activitate Eligibile
Pot accesa Programul Microindustrializare 2022, IMM-urile care desfăşoară activităţi pe codurile CAEN aferente urmatoarelor diviziuni:
10 Industria alimentară
11 Fabricarea băuturilor: eligibil doar codul CAEN 1107 – Producția de băuturi răcoritoare nealcoolice; producția de ape minerale și alte ape imbuteliate;
13 Fabricarea produselor textile;
14 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte;
15 Tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnasamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor;
16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemnsi pluta, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite;
17 Fabricarea hartiei și a produselor din hârtie;
18 Tipărirea ziarelor;
19 Alte activități de tipărire n.c.a.;
20 Fabricarea substanțelor și produselor chimice cu excepția 2011, 2051, 2053, 2059.
21 Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice;
22 Fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice;
23 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
24 Industria metalurgică;
25 Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini utilaje și instalații – cu excepția societăților care desfășoară activități pe codurile CAEN aferente grupei 254 Fabricarea armamentului și muniției;
26 Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;
27 Fabricarea echipamentelor electrice;
28 Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.;
29 Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;
30 Fabricarea altor mijloace de transport cu excepția 3040;
31 Fabricarea de mobilă;
32 Alte activități industriale n.c.a.
Obligaţii Beneficiari
Obligaţii asumate de beneficiar, după aprobarea proiectului:
1. Firmele care crează cel puțîn un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare sunt obligate să mențină locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani după finalizarea implementării proiectului.
2. În cazul în care locul/locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze, sau se suspendă, după crearea lor în cadrul schemei, beneficiarul are un termen de maxim 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacanțe, păstrând numărul și tipul acestora pentru care a primit finanțare.
3. Să mențină pentru o perioadă de minim 3 ani de zile după aprobarea proiectului, investiția pentru care au primit Finanțarea Nerambursabilă.
4. Să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziționate în cadrul programului, să păstreze numărul efectiv al locurilor de muncă existente la dată înscrierii online aferente salariaților angajați pe durata nedeterminată, indiferent de normă de muncă, și numărul locurilor de muncă create prin program conform numărului și tipului (absolvent după anul 2019/persoană cu dizabilități/persoană defavorizată/refugiat din Ucraina). În caz contrar, ajutorul acordat se recuperează.
5. Beneficiarii sunt obligați să asigure în favoarea AIMMAIPE bunurile achiziționate prin program împotriva tuturor riscurilor, pe o perioada de 4 ani (anul decontului + 3 ani de monitorizare) și să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către AIMMAIPE. Această asigurare poate fi făcută și anual cu clauză de prelungire, cu obligativitatea trimiterii către AIMMAIPE anual a unei copii după această la momentul reînnoirii. În situația unui credit, asigurarea activelor corporale poate fi cesionata, cu acordul AIMMAIPE, în favoarea instituției partenere până la rambursarea acestuia.
6. O întreprindere nu poate avea în același timp calitatea de beneficiar și cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (active/alte costuri de operare) achiziționate și decontate în cadrul programului.
7. O persoană fizică nu poate fi furnizor către firmele beneficiare de AFN în care este asociat/acționar/administrator.
8. Beneficiarul de AFN are obligația să angajeze până la plata decontului minim 1 salariat pe perioada nedeterminată și program normal de 8 ore pe zi și să păstreze numărul efectiv al locurilor de muncă existente la dată înscrierii online, aferente salariaților angajați pe durata nedeterminată, indiferent de normă de muncă, și numărul efectiv al locurilor de muncă create prin program conform numărului și tipului (absolvent după anul 2019/persoană cu dizabilități/persoană defavorizată/refugiat din Ucraina), pe o perioada de 2 ani după finalizarea proiectului. La tipul locurilor de muncă se permit modificări în perioada de implementare, monitorizare sau raportare între absolvent după anul 2019/persoană cu dizabilități/persoană defavorizată/refugiat din Ucraina.